Projektový den - osobní finance

Projektový den - osobní finance
24. 11. 2022

Žáci 2. ročníků si vyzkoušeli hospodařit s financemi...

Ve středu 23. 11. 2022 přivítala naše škola v rámci projektového dne pana Víta Jakubského, ředitele týmu obchodních zástupců regionu Plzeň ČSOB Stavební spořitelny, a.s.  Akce byla určena pro žáky druhých ročníků a tématem bylo spravování osobních financí.

Žáci byli rozděleni do skupin, které simulovaly běžné rodiny. K dispozici měli určité finance, se kterými měli po dobu půl roku hospodařit, tzn. počítat s pravidelnými příjmy ve formě mezd rodičů, dále s pravidelnými a nutnými výdaji např. na bydlení, stravování, pojištění a v neposlední řadě měli možnost si rozhodnout, jak naloží s ušetřenými penězi. Mezi jednotlivými skupinami se vyskytly velké rozdíly. Někteří si dopřáli luxusnější oblečení, stravování nebo dovolenou, jiní naopak investovali do spoření nebo volné finanční prostředky použili na rekonstrukci bytu nebo pořízení elektroniky.

Tato hra žáky úplně pohltila a z jejich reakcí bylo patrné, že si uvědomili, jak těžké postavení jejich rodiče často mají. Tím byl splněn cíl celého projektového dne, který má na naší škole již tradici a ve které budeme rádi pokračovat.