Vodácký kurz

Vodácký kurz
17. 06. 2016
V pondělí 13. června v 7.22 jsme vyrazili pod vedením Mgr. Růžičky ...

V pondělí 13. června v 7.22 jsme vyrazili pod vedením Mgr. Růžičky vlakem ČD na vodácký kurz na nejdelší českou řeku Vltavu. Ne že bychom jí plánovali sjet celou, to ne, za čtyři dny jsme odpádlovali celkem 70 km.

První den hned po příjezdu do Vyššího Brodu jsme ve vodáckém tábořišti nafasovali povinnou výzbroj, seznámili se s BOZP, základní vodáckou technikou a hned se nalodili a vyzkoušeli základy na klidné vodě pod hrází Lipenské přehrady. Celkem nás čekalo 12 km a tři sjízdné jezy. Po třech hodinách plavby jsme dorazili do Rožmberka a zastanovali v kempu U Nojdy. Zpestřením dne byla vycházka na hrad a večerní opékání vuřtů.

Druhý den nám počasí moc nepřálo, ale i tak jsme se po desáté hodině vydali na další poznávání řeky a okolí. Velmi vhod nám přišla zastávka ve vyhlášeném kempu U Vikinga, kde jsme poobědvali a nabrali sílu na odpolední část dne. Druhý den na vodě jsme zakončili v kempu Nové Spolí, který se nachází kilometr od Českého Krumlova. V pět hodin jsme měli naplánovanou procházku historického jádra města, zámku a překrásných zahrad, v kterých se nachází světoznámé otáčecí hlediště. Povedený den jsme zakončili opět táborákem a chvílemi i pokusem o zpěv.

Třetí den bohužel nezačal nijak příznivě, a tak jsme začátek naší plavby posunuli až na poledne. Včerejší Krumlov byl super, ale projížďka po vodě a překonání hned čtyř jezů byl snad ještě větší zážitek. Pauzičku na oběd jsme tentokrát udělali snad v nejlepším "občerstvení" na celé Vltavě - U Milana, který je vyhlášený svými grilovanými specialitami. V kempu Zlatá Koruna jsme sice zakotvili až v podvečer, což nám ale nijak nebránilo i tady si užít večer zakončený táborákem.

Ve čtvrtek, poslední den na řece, nám počasí konečně přálo, a tak jsme skoro celou cestu soulodili a užívali si sluníčka, došlo i na oblíbenou koupačku. Po příjezdu do Boršova jsme naposledy rozestavěli stany, odevzdali vypůjčenou výzbroj a částečně si odpočali po náročném týdnu. Večer pro nás byla ve zdejší restauraci připravena k večeři výborná grilovaná kuřata.

V pátek nám už zbývalo jen jediné, vzorně uklidit tábořiště a počkat, až pro nás přijede autobus, který nás odveze domů. Celý vodácký kurz si všichni studenti, i přes částečnou nepřízeň počasí, velmi užili a hodnotím ho tedy velmi kladně.

M. Kolařík