Evropský parlament mládeže

Evropský parlament mládeže
29. 11. 2015
Rakovničtí ekonomové zasedali v evropském parlamentu!

Od 26. do 29. listopadu se v Jihlavě uskutečnil již 12. ročník Evropského parlamentu mládeže (European Youth Parliament - EYP), u kterého nesměli chybět ani studenti Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku. Jak už oficiální název vypovídá, celá akce probíhala až na drobné výjimky v angličtině. EYP je mezi účastníky i samotnými pořadateli vyhlášený svou dokonalou propracovaností, naprosto bezchybnou organizací a nabitým programem.

Zhruba stovka studentů ze všech koutů České republiky tak mohla na vlastní kůži pocítit, jaké je to být opravdovým členem Evropského parlamentu. Náplň EYP byla zcela prostá, již několik dní před zahájením akce byli účastníci rozděleni do sedmi skupin zabývajících se současnými evropskými problémy, na které museli během následujících tří dnů najít řešení (tzv. resoluce), které se následně snažili před ostatními obhájit. Hned první den se nesl v duchu lepšího poznání významu celé akce, kde se studenti dozvěděli, co přesně je čeká a jak budou v následujících dvou dnech postupovat. V průběhu pátku a soboty se pilně pracovalo na zformování jednotlivých resolucí, jež se měly v následné hromadné diskusi obhájit a měly být účastníky a porotou buď schváleny, nebo zamítnuty.

Zejména sobota byla z hlediska náročnosti opravdu vyčerpávající. Nebylo výjimkou, že někteří z účastníků naspali do dalšího dne maximálně hodinu a někteří spánek vynechali úplně. Neděle byla dnem D pro všechny. V prostorech jihlavského magistrátu se od rána jednalo o vypracovaných resolucích a za pomoci předem připravených proslovů se ostatní skupiny snažily obhajujícím napadat jejich řešení a za pomoci dotěrných otázek v hromadné diskuzi najít jejich slabinu. Celá akce úspěšně skončila v neděli 29. listopadu sérií několika projevů hlavních organizátorů a jak s potěšením poznamenal předseda EYP Marek Navrátil: „Jsem rád, že má tolik mladých lidí zájem o současnou situaci Evropské unie.“

Silvio Bórik, 4. L

Více informací k letošnímu ročníku: //spinemedia.wordpress.com/

Za shlédnutí stojí určitě také videa:
//youtu.be/SG3dmASahCA (TEAM-BUILDING & COMMITTEE WORK)
//youtu.be/bTvK8qtlCTo (FAREWELL VIDEO)