Studenti se zapojili do projektu "Rozhoduj o Evropě"

Studenti se zapojili do projektu "Rozhoduj o Evropě"
25. 10. 2022

Již podruhé se naše škola zapojila do projektu “Rozhoduj o Evropě - staň se na den tvůrcem evropské politiky”. Tento projekt je unikátní kombinací jednodenních interaktivních seminářů pro středoškoláky ze všech typů škol z celé České republiky a Slovenska a je zaměřen na simulaci zasedání institucí Evropské unie - Evropské rady a Evropského parlamentu.  Celkem probíhá 13 seminářů v České republice a 4 na Slovensku.
 
Naši školu reprezentovaly dvě studentky čtvrtého ročníku - Kateřina Velíšková a Tanita Isis Bendlová, které na semináři zastupovaly frakci Evropské lidové strany (EPP). Letošním tématem bylo projednání a přijetí Nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy. Odpoledne pak bylo věnováno workshopům na různá témata, kdy studenti prezentovali své představy o tom, kdy, kde a v jaké míře mají státy EU postupovat společně.
 
Všichni zúčastnění velmi ocenili možnost setkat se se svými vrstevníky, naučit se prezentovat a obhájit si svůj názor, zformulovat společný postup a v neposlední řadě získat i nové známé. Projekt zastřešuje obecně prospěšná společnost EUTIS ve spolupráci s Centrem pro evropskou politiku (Bratislava), Odborem komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR.  Partnery projektu jsou Konrad-Adenauer-Stiftung, Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží, Europe Direct Česká republika a Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.