Staň se příslušníkem Praporu podpory nasaditelných sil na 24 hodin!

Staň se příslušníkem Praporu podpory nasaditelných sil na 24 hodin!
20. 07. 2022

Studentky MOA Rakovník se oblékly do "zeleného" a prošly si 24 hodinovým tvrdým výcvikem v armádě...

Celkem 24 studentů středních škol z Rakovníka a Nového Strašecí se zúčastnilo ve dnech 27. - 28. června 2022 akce "Staň se příslušníkem Praporu podpory nasaditelných sil na 24 hodin".

Jinak řečeno 24 hodin v maskáčích, bez mobilních telefonů, rozděleni po týmech, plnící uložené úkoly ve stanoveném čase a za proměnlivých meteorologických podmínek. Studenti tak měli jedinečnou možnost vyzkoušet si, jaké to je být profesionálním vojákem.

Už na úplném začátku akce se začalo s osvojováním základních vojenských návyků, např. pochodování ve tvaru. Úvodem byl studentům představen  prapor a samozřejmě nabitý program.

Nejdříve si studenti postavili stany, poté následoval program základů boje zblízka. U večeře účastníci nabrali síly a vydali se na 10km pěší přesun za doprovodu dešťových přeháněk.

Následující den „zvonil“ budíček již v brzkých ranních hodinách. Ztuhlá a unavená těla po přesunu je nejlepší rozhýbat ranní rozcvičkou. Pro účastníky byly poté připraveny stanoviště, na kterých se studenti pod vedením zkušených instruktorů seznámili s krátkou zbraní pistolí Phantom a na vedlejším stanovišti s dlouhou zbraní útočnou puškou Bren. Jedním z dalších stanovišť byla pořadová příprava, hod granátem na cíl a nesměla chybět ani chemická příprava, známá také jako OPZHN - ochrana proti zbraním hromadného ničení.

Na pořadu dne bylo přirozeně také přezkoušení fyzické zdatnosti účastníků ze silových disciplín a hodnocení výkonu. Po obědě studenty čekala poslední výzva. Odtlačit Land Rover mezi kužely na určené místo, kde museli vyměnit kolo. To vše na čas.

Závěrem byly studentům předány děkovné listy a byly vyhlášeny nejlepší týmy, které byly samozřejmě odměněny!