Rozhoduj o Evropě

Rozhoduj o Evropě
10. 11. 2021

Studenti 3. ročníků se zúčastnili jednodenního semináře, kde se mohli virtuálně stát na jeden den tvůrci evropské politiky...

Dne 2.11.2021 se 7 studentek z 3.ročníků naší školy pod vedením vyučující EKO a PRA Ing. Moniky Iblové se zúčastnily v Praze projektu “Rozhoduj o Evropě - staň se na den tvůrcem evropské politiky”. Tento projekt je unikátní kombinací jednodenních interaktivních seminářů pro středoškoláky ze všech typů škol z celé České republiky a Slovenska a je zaměřen na simulaci zasedání institucí Evropské unie - Evropské rady a Evropského parlamentu.  Celkem probíhá 9 seminářů v České republice a 4 na Slovensku. Tématem semináře v Praze, kterého se naše studentky zúčastnily, bylo potírání terorismu na internetu, jak ho omezit, případně sankcionovat. Účastníci zastupovali jednotlivé státy a obhajovali stanoviska těchto států k projednávané věci. Konečným výsledkem velmi živé diskuse bylo přijetí rezoluce o společném postupu států EU v této věci. Odpoledne pak bylo věnováno workshopům např. na téma - humanitární pomoc, svoboda slova a cenzura apod., kdy studenti prezentovali své představy o tom, kdy, kde a v jaké míře mají státy EU postupovat společně.
Všichni zúčastnění velmi ocenili možnost setkat se se svými vrstevníky, naučit se prezentovat a obhájit si svůj názor, zformulovat společný postup a v neposlední řadě získat i nové známé. Naše škola se určitě ráda zúčastní i dalších ročníků tohoto projektu, který pořádá obecně prospěšná společnost EUTIS ve spolupráci s Centrem pro evropskou politiku (Bratislava), Odborem komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR.  Partnery projektu jsou Konrad-Adenauer-Stiftung, Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží, Europe Direct Česká republika a Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.