Italové na Rakovnicku

Italové na Rakovnicku
07. 11. 2018
Studenti 1.A a 2.L si prohlédli zajímavou expozici v rakovnické Roubence ...


Studenti 1.A a 2.L si prohlédli zajímavou expozici v rakovnické Roubence a dozvěděli se mnoho zajímavého z komentáře autora výstavy a badatele Petra Cafourka o osudech lidí, které přijali mezi sebe obyvatelé našeho okresu během 1. světové války a navázali tak přátelství, která napříč generacemi trvají dodnes.

První světová válka a rok 1915 změnil osudy nejen italským přistěhovalcům, kteří byli vystěhování z ohrožených oblastí Přímoří a jižních Tyrol a jen s tím nejnutnějším přijeli na rakovnické nádraží. V rámci rakouského mocnářství pak byli nouzově ubytování na různých místech našeho okresu. Přes počáteční velmi složité podmínky i nedůvěry začaly roztávat ledy a vznikat přátelství, která přetrvávají napříč generacemi dodnes.

O tom všem je ojedinělá výstava Italové na Rakovnicku v rakovnické Roubence, jejímž iniciátorem je badatel Petr Cafourek: "Jsou to příběhy, ke kterým jsem se dostal náhodou po zhlédnutí dokumentu v televizi o exodu italských vystěhovalců a vzpomněl jsem si, že babička vyprávěla o Italovi, který chodil za války pomáhat dědovi do pekárny. A tak jsem začal "našeho" Itala hledat a výsledkem bylo další množství informací, cesty do Itálie, setkáních a nových pevných přátelství."

Seznámení s osudy lidí před sto lety i současnými kontakty s italskými potomky vystěhovalců, kterým pobyt na Rakovnicku zachránil život, využili i žáci základních a středních škol v Rakovníku. "Výstava má ukázat nejen přátelství lidí mezi Čechy a Italy, ale i to, že máme být jako Češi na co hrdí," zdůrazňuje při prohlídce mladým lidem Petr Cafourek.

A tak hlavně díky němu mají návštěvníci možnost nejen sledovat příběhy v Kněževsi, Senomatech, Chrášťanech, Všetatech, kde "svého" Itala Giovitu Moru našel i Petr Cafourek, Olešné a dalších místech rakovnického regionu, ale i to, jakou odezvu mají v současné Itálii. "Italové si od nás odvezli nejen zkušenosti a zážitky s novými přátelstvími, ale i třeba recepty české kuchyně. V některých restauracích oblasti Lago di Ledro si lze i dnes objednat ovocné knedlíky, koláč se švestkami nebo lívance. V těchto oblastech se čeští turisté setkají s maximální přívětivostí. Místní obyvatelé si dobře pamatují zemi, kde v těžké válečné době pomohli jejich předkům, mají Čechy rádi, protože naši dědové a babičky byli hodní na jejich babičky a dědečky," uzavírá s úsměvem svá vyprávění Petr Cafourek.